Friday, February 10, 2012

Menggantung Anak Patung di Bawah Kereta. Kejadah?


Pernah tak korang terlihat/ terperasan/ terjeling/ terrenung/ terkutuk/ termangu/ ternampak ada sesetengah orang meletakkan anak patung di bawah bumper kereta... Sebenarnya meletakkan anak patung bawah kereta adalah budaya orang Thailand. Mereka percaya roh orang yang mati kemalangan akan berlegar-legar di tempat mereka mati. Bagi mengelakkan roh menganggu mereka yang memandu, terutama roh kanak-kanak, jadi mereka memasang anak patung pada bumper kereta, supaya roh kanak-kanak tenang. Trend ini dibawa oleh pemandu teksi Thai yang mahu meletakkan roh lain (dengan meletak anak patung) supaya roh orang mati dilanggar tidak menganggu kereta mereka.

Firman Allah, mafhumnya: Maka barangsiapa mengikuti petunjukKu maka ia tak akan sesat dan celaka. Dan barangsiapa berpaling tadah, tidak ingat kepadaKu maka baginya kehidupan yang sempit dan Kami akan membangkitnya di Hari Kiamat dalam keadaan buta." (Ta Ha : 123)


Sabda Rasulullah saw Bermaksud: “Siapa yang menyerupai suatu kaum, maka dia termasuk sebahagian daripada Mereka” (Riwayat Abu Daud)


Kesimpulannya, janganlah mengikut sesuatu perkara tanpa sebarang usul periksa sama ada perkara berkenaan mengikut syariat islam atau pun tidak. Berhati-hatilah dengan perkara seperti ini kerana tanpa kita sedar kita telah mensyirikkan Allah S.W.T.

Cr: Tengkunizam

uzz31

2 comments:

shahidayaacob said...

shida pernah nampak..tapi tak taw la e2 maksud dier..huhu..ingat nak buat perhiasan jew..hoho

robowtasmara said...

hhe, kalau buat perhiasan pun mcm kesian je patung tu nyaris2 kne seret tiap kali kereta gerak xD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...