Headnote: Entri ni dibuat pada 2:20PM ketika aku mempunyai banyak masa terluang di tempat kerja. Haha.
Salam. Annyeong! Sekarang aku masih dalam mood "menyambut" birthday my Beasty boyfie, Yong Junhyung, bersama2 B2uty dan Jester yang lain. Weee :P
Siap aku punya handphone wallpaper pun harini pakai gambar dia yang comel. Teehee.
Ni ha, gambar Junhyung masa zaman2 baru debut dulu, sangat comel okay, senyuman dia tu yang jarang2 dapat dilihat, bila sekali tengok, memang rasa nak senyum sekali lah! Hee ♥
Ehem.
Okay stop dulu cerita pasal Junhyung aku ni, nak banyak2 cerita layan je kat Tumblr dan Twitter aku, memang tak mengecewakan :P
Back to the story.
Korang rasa-rasa lah, dalam zaman yang serba moden ni, dan restoran2 seberang jalan tepi rumah jiran pun senang nak pergi menjamu selera tiap2 hari, berapa ramai kah anak gadis muda mudi yang pandai memasak? Dan untuk yang kategori "pandai masak" ni, berapa kerat yang masakannya benar2 sedap? Masakan siapa yang baru sekejap dihidang atas meja makan, dah lenyap dihadap ahli keluarga dengan penuh selera?
Haa.. Terkena batang hidung? Jangan risau, tuan blog ni pun sama terkena batang hidung jugak, siap masuk tersumbat dalam lubang hidung lagi. Erkkk =="
Antara alasan yang selalu dapat dari seorang gadis yang tak pandai masak ni adalah:
1. Masih muda, belajar kat kelas pun belum tentu lulus lagi, susah nak buat benda lain.
- Okay, kategori "muda belajar" tu yang mana satu? Kalau masih Darjah 1 yelah muda, tapi kalau dah rasa2 masuk umur dua angka, nak2 lepas SPM tu, takpayah lah bagi alasan susah nak tumpu perhatian dalam pelajaran. Yang hari-hari bersenang hati keluar shopping, movie, karaoke sakan bersama classmates (nak2 yang jenis stay in hostel, jauh dari parents) tu tak mengganggu pelajaran la? Cehh!! Eh, emo pulak aku ni, haihh, aku emo sebab aku dengar dengan telinga aku sendiri, ada sorang pompuan satu rumah time belajar dulu, bagi alasan ni kat aku, macam la aku tak tau sebenarnya dia malas nak amik giliran memasak, tau melahap je. Kan pompuan? LOL
2. Buat apa susah2 masak, ada mak masak kat rumah.
- Haa, ni memang dah selalu kan, memang majoriti pun. Tak rasa cam kesian ke? Dah lah penat mengemas rumah, membasuh baju walaupun sekadar menekan butang mesin basuh automatik, menyidai baju di ampaian pulak lepas tu. Kena memasak seorang diri, silap2 lepas semua orang habis makan, mak jugak yang kena basuh semua peralatan memasak dan hidangan tadi. Kesian.. Kesian.. Kalau dah malas sangat pun, paling tak, tolong lah mak masak nasik ke, jerang air ke, potong2 sayur ke, at least jimat la sikit tenaga beliau untuk kerja2 lain, dan teknik memasak korang pun dapat la ditingkatkan sikit, daripada tak tau langsung.
3. Nak kahwin nanti baru lah belajar masak.
- Haha, lagi satu alasan. Question is; tau ke bila kawin? Buatnya tiba2 esok jugak gatal nak kawin, tak ke kelam kabut nak belajar itu ini? Kalau genius time2 tu jugak boleh pakar takpe lah, ni, seminggu ber-honey moon makan megi. Seminggu tu si laki tahan la lagi, kalau berbulan-bulan megi je ditala, alamatnya.. Fikir lah! Weee xD
4. Hey, biarlah aku taknak masak, duit banyak ni hari2 boleh makan KFC!
- Haa, bagus lah tu perangai, baru kawin dulu bagi laki makan megi hari2, sekarang dah beranak pinak hari2 menu di steakhouse, paling tak pun restoran makanan segera yang diketahui umum "tersangatlah sihat" untuk diamalkan. Ok lah tu, amalkan selalu ye, memang sihat pun anak beranak nanti, yeayy.
5. Alaa, takut la minyak panas terpercik2 time memasak tu..
- MATI KE? Tak kan.. Alah, bukannya setiap kali korang masak pun akan mendapat "letupan hangat" tu kan, rileks sudah.. kalau rasa cam takut sangat, pakai la pape perlindungan yang patut, pakai apron ke, baju lengan panjang ke, sunglasses ke, sunblock ke, tak pun sunquick. Oke yang dua last tu aku mengarut. Dan cara yang paling senang sekali adalah: Jangan memasak hidangan bergoreng yang suka letup-letup kalau taknak muka korang yang cantik mengalahkan Hana Tajima tu jadi cacat terkena minyak panas. Tak tau hidangan yang mana yang suka meletup2? Try test la satu-satu, bandingkan yang mana suka meletup, yang mana tak, lepastu teruskan masak hidangan yang tak letup2 masa dimasak tu di masa akan datang. Nyiahahahaha~
Orait, itu sajalah sebab2 yang mungkin korang pernah dengar, ataupun mungkin jugak itu alasan korang sendiri untuk tidak belajar dan menjadi pakar masak, ikutkan banyak je lagi ni. Tapi girls, papepun, kita tak perlu lah nak sepakar Masterchef tu, tapi asalkan kita pakar memasak untuk santapan sekeluarga, sudah memadai, nak pikat hati bakal mak mertua pun senang, haha.. Selamat belajar! ^^
Mesti bez dapat buat makanan yang comel2 macam ni! ^^
2 comments:
kena batang hidung lak..eheheh..tgu nk kawen nt bru blaja..hehehe
Kan.. memang alasan international pun kot tu, hehhe xD
Post a Comment